Mentalt trent – en styrke når resultatene teller!

Du er idrettsutøver og trener for å delta i konkurranser, enten individuelt eller i lagidrett. Du elsker idretten din, og du bruker mye av tiden for å nå målet ditt.

Tankespinn som ødelegger

Så skjer det som alle idrettsutøvere opplever, at prestasjonene ikke blir som forventet. Årsaken kan jo være så mangt. Det kan være en skade eller andre utenforliggende ting. Ofte er det dine tanker som kan forstyrre eller hindre utviklingen. Tanker som går i spinn, som går utover din motivasjon og selvfølelse. Det er i denne situasjonen det kan være nyttig å ha en sparringspartner. En som er et supplement til støtteapparatet du allerede har.

«Ofte er det dine tanker som kan forstyrre eller hindre utviklingen»

 
Idrettsutøvere er ofte mestere i å visualisere og tenke positive tanker, både under trening og konkurranser. Mens utøvers negative mentale fokus ødelegger resultatene, som for eksempel:
For høyt spenningsnivå: Stresset, hode og kropp «snakker» ikke sammen, mister fokus på arbeidsoppgavene og gjør tekniske feil. Klarer ikke å visualisere eller å konsentrere seg. Tvil om egen prestasjon: «er jeg god nok?», «konkurrentene virker bedre trent enn meg», «teknikken stemmer ikke», «får jeg plass på laget videre?». Negativ selvsnakk: «jeg kommer til å bomme», «jeg kommer ikke til å klare det!», «jeg er ikke god nok», «de andre er bedre enn meg», «teknikken sitter ikke», «konkurrenten har bedre støtteapparat enn meg». Prestasjonspress: Din egen og andres forventning – «hva om jeg ikke klarer det?» «Hva vil treneren/klubben/Norge/media tenke hvis jeg ikke klarer det?» «Hvordan skal jeg forklare meg?»

«Jeg kommer ikke til å klare det»

Visste du at vi tenker flere tusen tanker i døgnet, og at mesteparten er tanker som gjentas, og ofte med et negativt fokus? Det er med andre ord helt normalt. Så du er ikke alene. Kjennetegnene på tankene er at de er usanne, de kommer automatisk og de styrer hvordan du føler deg og hvordan du har det med deg selv.
Idrettsutøveren er et helt menneske og derfor mange faktorer som spiller inn når det skal presteres. I tillegg til å være godt fysisk trent, er det å være godt mentalt trent, en styrke og gir deg flere mestringsstrategier når det gjelder som mest.

Ta kontakt

Mitt ønske er at flest mulig lærer seg teknikken og det har jeg lyst til å lære deg. Navnet mitt er Sissel Andersen. Jeg har lang erfaring fra toppidrett, både som utøver og trener. Ta kontakt, så avtaler vi en prat.
 
E-post: sissel@motuscoaching.no